És molt important tenir un bon recolzament plantar per tal de no tenir cap problema. En el cas dels esportistes això pren una major importància, ja que s’hi barrejaran el gest esportiu, la morfologia i el calçat esportiu.

Actualment la tècnica ha avançat molt,  ja que l’esportista, tant el professional com el popular, ha millorat la qualitat dels seus  entrenaments. En el cas del calçat, com és evident també ha avançat molt i la varietat és tant amplia, que sovint l’esportista desconeix la seva morfologia i les necessitats d’aquesta.
Mirant de fer-vos entenedors alguns conceptes, cal veure el nostre
 cos com un “tot” que biomecànicament  actua en el conjunt de cadenes d’extremitat inferior, cintura pélvica, columna vertebral i cintura escapular.

En el recolzament plantar, el peu estructuralment el dividirem entres parts: Retropeu, Migpeu i  Avantpeu. Aquestes són les parts a analitzar en la imatge estàtica i dinàmica. També s’ha d’incloure l’articulació del turmell en el retropeu que condicionarà molt la petjada de l’esportista.

Morfològicament i en quatre grans grups, podem classificar els  peus en: Peu pla, valgo, cavo i varo. Tots ells en diferents graus.

                                     
Els fabricants de calçat sintetitzen els atletes en tres grans grups, pronadors, supinadors o neutres que és un concepte que fa referència bàsicament al retopeu. Caldria aclarir que la pronació del peu és un moviment fisiològic que es dona per tal de dissipar l’impacte del peu en tot un seguit de moviments i forces complexes que resulten en la transició o les fases de la marxa humana.

L’esportista pot arribar a trobar-se fent combinacions del tot estranyes pel que fa a morfologia, calçat esportiu i plantilla, d’ara endavant suport plantar.
L’especialització del sector esportiu es bona, però ha d’estar al servei de l’esportista, quan això es converteix en un allau de conceptes, models i tecnicismes, es pot caure en l’error de ser víctima de tot això, i val a dir que en molts dels casos es justifiquen motius purament comercials.
Lo ideal seria que tothom obtingués el seu calçat esportiu amb les característiques adients i de petjada neutre. Posteriorment adaptar el suport plantar fent-lo a mida per les seves característiques morfològiques i antropomètriques.
Jordi Samaniego Muñoz
Diplomat en Podologia
info@ortopodomsn.com

Deja una respuesta